Leer, pure passie

 

Vanuit mijn positie als kunstenaar-kleermaker ben ik begonnen in 1988 als atelier 'Goed Gestikt' in een flat in Heemskerk. Na een paar jaar groeide het bedrijf, High Tension Designers, zo dat de woonkamer gevuld was met werk en naaimachines. De eettafel en het bankstel waren verdreven en alleen een slaapkamer behoorde nog tot de privé vertrekken.

 

Daarom heb ik een atelierruimte moeten huren aan de Kinderhuisvest in Haarlem. Ook hier nam het bedrijf zijn groei, met name door het toenemende aantal herenmodezaken dat zijn veranderwerk door mij liet uitvoeren. Hiervoor had ik steeds meer geschikte mensen nodig om dit veranderwerk uit te voeren.

 

In die tijd was ik meer een artiest dan een ondernemer en het viel dan ook niet mee om dit groeiend bedrijf voldoende winstgevend te maken, het vakmanschap voor de kleermakerij was wel voldoende aanwezig maar van management wist ik nauwelijks iets.

 

Ik ben Erik ’ de (K) leermaker’ Andringa van High Tension Leatherwear, leerspeciaalzaken in de Kruisstraat in Haarlem en Arnhemsestraat in Amersfoort. Dit bedrijf run ik samen met mijn collega Denny Karijoredjo. Samen ontwerpen, vervaardigen en repareren we lederen kleding en accessoires in verschillende stijlen. 

Leer kent vele gezichten variërende van het eigenwijze mantelpakje van de snelle carrièrevrouw tot het stoere jack van de motorrijder. Lederen kleding is niet gebonden aan leeftijd, klasse of sekse.

 

Ruim 25 jaar geleden ben ik het vak gerold puur uit interesse; ik ben begonnen met het maken van een jack van een oude lange leren jas voor mijzelf. Deze jas kon ik snel doorverkopen en zo weer een nieuwe maken want er was vraag naar mijn werk. Veel kennis en ervaring over veranderwerk en pasvorm heb ik opgedaan met confectie-veranderwerk voor herenmodezaken en leerzaken, daarnaast volgde ik cursussen voor patroontekenen en maatwerk.

 

We zitten met ons leer atelier al ruim 20 jaar in Haarlem. Voorheen op de Kinderhuisvest en sinds september 2001 met onze leer winkel in de "PC" Kruisstraat Haarlem. In 2005 hebben en filiaal aan de Arnhemsestraat 24 in Amersfoort geopend. Dit met een zelfde opzet en collectie als Haarlem

 

Onze leder winkels hebben als het ware een open keuken. Vanuit de winkel heeft u zicht op de werkzaamheden in het atelier waar met veel vakmanschap en ervaring leder reparaties verricht worden zoals het aanbrengen van een nieuwe voering of rits, of het herstellen van een scheur.

 

Wij geven naast het ontwerpen en maken van lederen kleding en accessoires ook deskundig advies over de aankoop van onze lederen kleding; we hebben een uitgebreide collectie in klassiek, casual, biker en western style; een gespecialiseerde stomerij voor lederen kleding, een Palthe stomerij depot, reparatie van good year welted schoenen en laarzen, en we verkopen leder onderhoudsmiddelen.

 

In de winkels vindt u een uitgebreide collectie Sendra boots and Belt, leren jassen en lederen jacks, leren broeken en leren rokken. Flight jackets van het merk Avirex en Redskins, leren tassen en andere lederwaren zoals portemonnees van het merk H.J. de Rooy.

 

Mensen ervaren lederen kleding vaak als een tweede huid, een behaaglijke woning waarin ze zich prettig kunnen nestelen. High Tension Leatherwear houdt rekening met de emotionele waarde die de mensen aan leer toekennen. Zo kan een oude misschien afgedankte leren jas een nieuw leven krijgen dankzij onze inspanningen.

 

We zijn vak idioten en het ontwerpen is onderbouwd met vakkennis. We verrichten specialistisch maatwerk zoals het maken van lederen kleding, tassen, motorzadels, messenhoezen etc. Voor elk artikel is een specifieke leersoort nodig.

 

Het is ook een kunstenaars bestaan want het ontwerpen en vervaardigen van lederen kleding en accessoires vergt een bepaalde stemming. Veel inspiratie vind ik in meubels en de gevarieerde Haarlemse en Amersfoortse architectuur. Slechts zelden gebruik ik modebladen om tot een ontwerp te komen.

 

Eerst bespreken we samen met de klant zijn of haar wensen, vervolgens meten we de maten van de klant op, en maken we een patroon en een proefmodel in katoen. Als de klant het eens is met het proefmodel, maken we het in de gekozen leersoort. Ik ben autodidact en ik heb lederen jassen uit de jaren 50 bestudeerd die door ouderwetse kleermakers zijn gemaakt. Van dat soort jassen zijn er tegenwoordig niet veel meer.

 

De kleding die wij maken heeft nu nog die authentieke vormen, zo wordt bijvoorbeeld de stand van de mouwen exact afgepast op de houding van de klant. De goede pasvorm wordt behouden door verwerking van vlieseliene in het binnenwerk waarmee kragen, zakpassen en beleg worden verstevigd.

 

Het vormt natuurlijk een extra leuke uitdaging om voor de Joop van der Ende-Musical 'Joe' de styling van de pilotenjacks te doen, om voor Brigitte Kaandorp een kinky outfit voor haar show te ontwerpen of een sportief klassiek colbert te maken voor Mart Smeets; die hij heeft gedragen bij de prijsuitreiking WK schaatsen in Heerenveen.

 

Het dappere kleermakertje onderneemt nog lang en gelukkig.

 

Ik dank u allen.